Kristlik arutelukeskus JutuKaev: Kas Piibel on otsast lõpuni tõde? - Kristlik arutelukeskus JutuKaev

Jump to content

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

Kas Piibel on otsast lõpuni tõde?

#1 Uudistaja_Harri_*

• Group: Guests

Posted 23 July 2007 - 08:56 PM

Kuidas Piibel kokkupandi?
Kuidas saame me kindlad olla, et seal on ainult Jumala Sõna?

Leian, et seda vastust peaks iga kristlane teadma. Sest kui ei tea, siis see on vaid pimesi uskumine. Ning võibolla ka valesi asju järgmine. MIna sellele vastust ei tea. Varem ma arvasin, et oli üks grupp, kes palvetasid, mis raamatud seal peaksid olema ja siis kõik said sama ilmutuse. Kuid selgus, et kõik Piibliuurijad teavad, et see on täielik vale ja müüt.

Isegi siis kui Piibel oli algselt tõde, kust me teame, et see pole muudetud poliitilistel põhjustel? Või Saatan pole muutnud, et kristlased järgiksid valet teed ja ei jõuaks kunagi tõelise ja täieliku osaduseni Jumalaga?
0

#2 Uudistaja_Laura_*

Posted 24 July 2007 - 04:16 PM

minu vanaema räääkis , et on tõestatud vms , et Piiblist on välja jäetud see osa , kus on kirjutatud uuestisündimisest .
aga noh , ma ei tea , see on minu vanaema ;dd .
0

#3 Uudistaja_Harri_*

Post icon  Posted 24 July 2007 - 09:20 PM

Siin on osad vastused, et kas Piibel on Jumala sõna:

http://www.clarifyingchristianity.com/b_proof.shtml
http://www.gotquestions.org/eesti/Piibel-Jumala-Sona.html

Kuid siiski pole vastuseid küsimustele, et kuidas me saame olla kindlad, et Piiblit pole muudetud poliitilistel põhjustel või Saatan pole muutnud? kuidas nad otsustasid, et mis raamatud panna Piibli?

This post has been edited by Harri: 24 July 2007 - 10:01 PM

0

#4 Uudistaja_Rivkin_*

Posted 25 July 2007 - 05:44 PM

Aga minul on hoopis teiselaadne küsimus teema tõstatajale ja neile, kel on küsimused Piibli autentsuse kohta. Kas teie olete kogenud Piiblit lugedes Püha vaimu puudutust? Kui jah, siis olgu Tema teie kinnitajaks usus. On siiski paar põhimõtet, mille abil me saame pühakirjale läheneda usus:

1) Pühakirjas sisaldub tõde piisaval määral, et saavutada kontaks Issandaga
2) Meie usu aluseks ei ole "kiri" vaid Issand Jeesus Kristus, sest teist alust ei saa keegi rajada selle kõrvale, mis on juba olemas - see on Jeesus Kristus (1Kr 3,11)
3) Piibel ei ole ei ajaloo- ega bioloogiaõpik(see pole Piibli mõte), vaid Issanda kiri langenud inimkonnale nende päästes hoidmiseks ja see on Issanda nõu olnud, et selle peavad kirja panema inimesed, mistõttu on selles piisavalt inimlikke möödalaskmisi, et meie saksime õndsaks usust ja mitte teadmise kaudu, sest wink.gif
4)Me võime olla julged, kui ütleme, et see on Jumala Sõna.

Mõned kirjakohad ka:
Jh 16,13: Aga kui tema, Tõe Vaim, tuleb, juhib ta teid kogu tõesse, sest tema ei räägi iseenesest, vaid ta räägib, mida kuuleb, ja ta kuulutab teile tulevasi asju.
2Tm 3,16 Kogu Pühakiri on Jumala sisendatud ja kasulik õpetamiseks, noomimiseks, parandamiseks, kasvatamiseks õiguses,
Lk 10,21 Selsamal tunnil juubeldas Jeesus Pühas Vaimus ja ütles: "Ma tänan sind, Isa, taeva ja maa Issand, et sa selle oled peitnud tarkade ja mõistlike eest ja oled ilmutanud väetitele! Jah, Isa, sest nõnda on see sündinud sinu head meelt mööda.

Niisiis: Keegi ei sisene teadmiste ja inimliku targutuse läbi Issanda riiki. Jumal ise on selle tee sulgenud ja jätnud meile tee, mille tõelisusesse peab meil olema usku ka siis, kui loomufaktorid (selle maailma argumenteerimised) räägivad selle vastu! Olge kindlad usus armsad smile.gif

This post has been edited by Rivkin: 25 July 2007 - 05:45 PM

0

#5 Uudistaja_mikumaster_*

Posted 26 July 2007 - 06:10 AM

Kuidas Piibel loodi?

inimesed kes olid juhitud Püha Vaimu poolt kirjutasid selle. need inimesed olid kuningad ja prohvetid, karjased ja vangid.
Piibel on kirjutatud pika aja jooksul ja ngu vend juba enne mainis et see ei ole ajaloo raamat kui selline vaid Jumala pääste plaan. Tihti mõtleme et mis see tähendas või miks sellest ei kirjuta. vastus on lihtne: see pole oluline meie päästeks smile.gif on nii smile.gif

selle kohta et piiblist on jäätud valja midagi või on liialt palju seda ma ei usu. ma usun et piibel on terviklik Jumala sõna ja Jumal on tõde. mis tähendab piibel on tõde.
See uuesti sündimise asi. Jahh vaimselt me sünnime uuesti, kui saame päästetud. kuid Piibel kirjutab selgelt et inimene sureb vaid kord ja siis tuleb kohtumõistmine. seega kõik need budistide asjad on kuradi vale millega inimesi petta.

Piibel on ja peaks olema iga kristlase alus millel ta seisab. Kui kristus on kalju millele ehitame maja siis Sõna olgu see mis seda koos hoiab. Iga leht piiblis räägib Jeesusest... juba algusest peale. Ja kui keegi salgab midagi mis on piiblis siis ta salgab Jeesust,
Isa ja Püha Vaimu. samuti kes lisab midagi sellega on pahasti. isegi kui ingel ise tuleb ja esitab mõnda teist evangeeliumi siis olgu ta neetud.

Piibel on Jumala sõna ja Jumala sõna on tõde sest Jumal on tõde !
0

#6 Uudistaja_zorroh_*

Posted 26 July 2007 - 01:16 PM

alfa kursusel räägitakse päris hästi piibli autorlusest ja autoriteetsusest ning teoloogiat õppinuna või lühidalt öelda, et ega see nii lihtne ka ei ole, et iga mats tuleb ja kirjutab midagi piiblisse juurde või jätab ära. Jumalasulaseid ja Pühast Vaimust aetud inimesi on selleks liiga palju..õigemini piisaks kasvõi ühest.. nagu ka üks kunagi lõi maailma ning üks päästis inimkonna ning piisab ka ühest õigest Jumalasulasest, et tõde püsiks. tõde on alati kaalukam kui vale.. isegi kui algul võib vastupidi näida, siis pikasperspektiivis on tõde siiski karjuvam kui vale. ka meie endi vana sõna räägib, et valel on lühikesed jalad.
0

#7 Uudistaja_Vivvu_*

Posted 27 July 2007 - 10:00 AM

Ma arvan, et see on väga hea küsimus! me peame teadma, mida me usume! smile.gif
0

#8 Uudistaja_Harri_*

Posted 27 July 2007 - 09:12 PM

Ei ma ei ole kogenud Püha Vaimu puudutust Piiblit lugedes, kuigi ma igatsen seda. Jah Jeesus Kristus on meie usu alus, aga kõik, mida me teame Jeesusest, saime teada Piiblist. SEega Piibel muutus taas meie usu aluseks.

Jah Jumal on tõde ja seega peaks olema ka Piibel tõde, mida ma tahan uskuda. Kuid äkki pole kõik Jumala sõna, mis on Piiblis ja seega pole terve Piibel tõde. Mulle meeldis see vastus: "see on Issanda nõu olnud, et selle peavad kirja panema inimesed, mistõttu on selles piisavalt inimlikke möödalaskmisi, et meie saaksime õndsaks usust ja mitte teadmise kaudu."

Olen kuulnud, et Piiblist on ära jäetud üks koht, kus Jeesus oli ööläbi ühe poisiga. Ja Jeesus ütles, et talle meeldis selle poisiga koos olla. Need, kes panid Piiblit kokku, otsustasid, et nad jätavad selle koha ära. Kuna mõned inimesed võivad arvata, et Jeesus oli homo. Nüüd kui on olnud selline juhtum, siis neid võib olla veel...

Kuid pole siiski veel vastatud teoloogilisele küsimusele. Kes pani Piibli kokku? Kes otsustas, et mis raamatu/kirjad on sees ja mis jäävad välja? Näiteks Apokrüüfid ei ole Piiblis. Ma olen kindel, et neid raamatuid on olnud veel, milles on kaheldud. Kes otsustas siis lõpuks? Tollel ajal oli eriti naiste ja meeste poliitiline olukord. Kust me saame olla kindlald, et seda ei näpitud?

This post has been edited by Harri: 27 July 2007 - 09:13 PM

0

#9 Uudistaja_zorroh_*

Posted 27 July 2007 - 09:40 PM

miski 4sajand tulid auväärt usuisad kokku ja panid uue testamendi raamatud kokku nö kaanoni, et mis on väga usaldusväärsed ja mis pole. apokriivade kohta öeldakse, et need on kasulikud lugeda. ning kui sa neid loed, siis saad ka aru, et nad on nagu teisest sordist..vähemalt mulle on jäänud neist selline maitse suhu, neid uurides, lugedes ja neist referaate kirjutades.
piiblitekste peetakse kõige usaldusväärsemateks ajalooallikateks üldse. on väga palju algallikaid ja seda veel erinevatest kohtadest. teksti puhtust ja usaldusväärsust kontrolliti väga. enne teksti jõudmist olid sõna sulased, kellest ka UT räägib, kes edastasid seda, mis polnud veel kirjas ja ka neid kontrolliti väga. kust ma tean neid asju? käisin vastavas koolis, kus seda õpetatakse, et kuidas need asjad vanal ajal käisid.. seminar on selle kooli nimi, asub tartu külje all ja Toivo on seal hetkel päälik.

mõtle kasvõi sellelle, et sina tõemeeli otsid Jumalat ja piibli tekstide tõelisust.. nuja ega see algajal ei erinenudki ju, samasuguseid tõenäljaseid inimesi on olnud läbi aeggade ja kui Jumal lubab veel päevi, siis tuleb veelgi. ja sellised tõejanused kristlased ei saa lasta lubada mingit jama sisse, sest Issand ise küsib neilt ju selle kohta kohtu päeval.
0

#10 Uudistaja_Rivkin_*

Posted 30 July 2007 - 01:43 PM

Nüüd üks teoloogiline vastus, mille võtsin Andreseni ja Ritteri raamatust Kristluse ajalugu I:

Kaanoni kujunemine oli tõrjeks gnostitsismi vastu, mis puistas varakatoolse kristlaskonna üle suure hulga apokrüüfsete evangeeliumidega(a la Tooma Evangeelium, Peetruse evangeelium jne jne), apostlite kirjadega, apokalüpsistega jms, kuna gnoosisel endal ei olnud jumalik ilmutus piiritletud(Andresen, Ritter, lk 37)

Toonane kirik oli valeõpetuste tohutu surve all ja on tõeliselt Jumala ime, et terve õpetus on kiriku ajaloo kõik kõverused üle elanud. Jumala kogudus on 2000 aasta jooksul kõiksugu väärnähteid kogenud, kuid Issanda sõna on kindel Mt 16,18 Ja mina ütlen sulle: Sina oled Peetrus ja sellele kaljule ma ehitan oma koguduse, ja põrgu väravad ei saa sellest võitu.. Kui tulla tagasi kaanoni koostamise juurde, siis otsustava tõuke ja vajaduse piiritletud kaanoni järele tekitas Markioni hereesia(väärõpetus). Markion viskas oma kristluse versioonist välja kogu Vanatestamentliku osise, sest ta pidas VT Jumalat ja UT Jumalat eraldiseisvateks Jumalateks. Vana Testamendi Jumal oli Markioni silmis küündimatu ja kuri ja ebaõnnestunud looja ja Uue Testamendi Jumal oli armastav kuid samas tundmatu/kauge Jumal. Markoini pühakirjakorpusesse jäid Lk evangeelium ja Pauluse kirjad. Seega võib esimeseks kaanoni loomise katseks lugeda just Markioni valeõpetuse raames tehtud reforme. Markioni laastamistöö sundis peavoolu kirikut tegudele ja kaanonit fikseerima, et kaitsta terviklikku õpetust selliste "pühameeste" eest, kes heidavad välja mida/keda tahes ja meelevallatsevad Issandalt saadud ülesande kallal evangeliseerida kogu maailm.
0

#11 Uudistaja_zorroh_*

Posted 30 July 2007 - 11:33 PM

jup, nii see oli. olen Rivkiniga nõus smile.gif mitte, et ma oleks seal kohal olnud ja näinud aga olen tutvunud samade ajaloo käsitlustega.
0

#12 Uudistaja_taadu_*

Posted 06 May 2010 - 10:54 AM

View PostRivkin, on 25 July 2007 - 06:44 PM, said:

On siiski paar põhimõtet, mille abil me saame pühakirjale läheneda usus:

1) Pühakirjas sisaldub tõde piisaval määral, et saavutada kontaks Issandaga

'sisaldub tõde' tähendab aga, et pole otsast otsani tõde

2) Meie usu aluseks ei ole "kiri" vaid Issand Jeesus Kristus, sest teist alust ei saa keegi rajada selle kõrvale, mis on juba olemas - see on Jeesus Kristus (1Kr 3,11)

tähendab Issand Jeesuse Kristus (Jumala arm) on ainus usu alus ja kirjatäht ei saa olla selle kõrval teiseks aluseks

3) Piibel ei ole ei ajaloo- ega bioloogiaõpik(see pole Piibli mõte), vaid Issanda kiri langenud inimkonnale nende päästes hoidmiseks ja see on Issanda nõu olnud, et selle peavad kirja panema inimesed, mistõttu on selles piisavalt inimlikke möödalaskmisi, et meie saksime õndsaks usust ja mitte teadmise kaudu, sest Posted Image

Just, ja Jumala kingitud Piibli ülesandeks ongi suunata tõde otsiv inimene evangeeliumi ja armu kaudu Kristuse Vaimu osadusse

4)Me võime olla julged, kui ütleme, et see on Jumala Sõna.

Kuid ...

apostel Paulus kirjutab nii:
Hb.4/12-13 'Jumala Sõna on elav ja tõhus ja ...
eraldab hinge ja vaimu ...
ning on südame meelsuse ja kaalutluate hindaja.
Ja ükski loodu ei ole tema ees nähtamatu, vaid kõik on alasti ja paljastatud tema silma ees -
tema ees, kellele meil tuleb aru anda.'

Kristus on elav Jumala Sõna.
Meil tuleb aru anda Kristusele.

Ilm.19/13 'Ja tal oli üll verre kastetud kuub ning oli nimetatud tema nimi - Jumala Sõna.'

Jumala Sõna on Kristuse nimi.

Mõned kirjakohad ka:
Jh 16,13: Aga kui tema, Tõe Vaim, tuleb, juhib ta teid kogu tõesse, sest tema ei räägi iseenesest, vaid ta räägib, mida kuuleb, ja ta kuulutab teile tulevasi asju.

Tõe Vaim ongi Kristuse Vaim ehk Kristus Jumala lapse südames

2Tm 3,16 Kogu Pühakiri on Jumala sisendatud ja kasulik õpetamiseks, noomimiseks, parandamiseks, kasvatamiseks õiguses,

Just nii

Lk 10,21 Selsamal tunnil juubeldas Jeesus Pühas Vaimus ja ütles: "Ma tänan sind, Isa, taeva ja maa Issand, et sa selle oled peitnud tarkade ja mõistlike eest ja oled ilmutanud väetitele! Jah, Isa, sest nõnda on see sündinud sinu head meelt mööda.

Jah, mitte kirjatäht vaid Jumala Tõde ehk arm Kristuses on tõepoolest peidetud 'tarkade' eest.

Ja mitte kõrged nõudmised ei takista Jumala lapseks ehk Kristuse omaks saamist vaid seda takistab just suutmatus visata üle parda 'oma õigus' ja 'oma tarkus' ehk 'oma mina'

Niisiis: Keegi ei sisene teadmiste ja inimliku targutuse läbi Issanda riiki. Jumal ise on selle tee sulgenud ja jätnud meile tee, mille tõelisusesse peab meil olema usku ka siis, kui loomufaktorid (selle maailma argumenteerimised) räägivad selle vastu! Olge kindlad usus armsad Posted Image

Usk on Jumala and, ja ...

Rm.8/9 '... te ei ela oma loomuses, vaid Vaimus,
kui Jumala Vaim tõepoolest elab teie sees.
Kellel ei ole aga Kristuse Vaimu, see ei ole tema oma.'

This post has been edited by taadu: 06 May 2010 - 01:42 PM

0

#13 Uudistaja_afecto_*

Posted 12 June 2010 - 10:08 PM

Piibel on Jumala Sõna, mis on ilmutuste kaudu kirja pandud. Loomulikult on sees tõlkevigu, aga see ei tähenda, et Piibel tõde poleks, sest kes iganes igatseb ja otsib, see ka leiab. Jumal ilmutab ka oma au nende juures, kes isegi ei oska lugeda ja annab õpetust ka sellisel viisil. Siit järeldus:" Kui hing igatseb tõsiselt Jumala järele, siis Jumal avab pitserid, millega Tema Püha Sõna on kinni pandud suletud silmade eest. Ja ega me ei peagi kõigest aru saama, kuid kahelda Piibli tõelisuses ei maksa, vaadakem tänapäeva sündmusi ja lugegem Piiblit, see kõik on juba ammu ette öeldud, mis sünnib.
Jumala õnnistusi ja Väge teile.

This post has been edited by afecto: 12 June 2010 - 10:09 PM

0

#14 Uudistaja_A.H._*

Posted 20 June 2010 - 12:48 AM

1)Et seda,et loed midagi ja proovid aru saada nii nagu on kirjutatud(eesti keeles),aga siis monede kohtadega seoses hakkab keegi oma mingit teemat arendama ja ytleb,et tegelikult on algtekstis nii voi teisiti kirjutatud ja ,et see voib tahendada ka seda voi teist,ja sellele tuginedes hakkab oma teemat arendama.

Ja proovi siis aru saada kas liigub oiges suunas ?

This post has been edited by A.H.: 20 June 2010 - 12:49 AM

0

#15 Uudistaja_taadu_*

Posted 20 June 2010 - 09:56 PM

Ilm.19
:11 'Ma nägin taeva olevat avatud, ning ennäe: valge hobune!
Selle nimi, kes tema seljas istus on Ustav ja Tõeline ning tema mõistab kohut ja sõdib õiguses.'
:13 'Ja tal oli üll verre kastetud kuub ning oli nimetatud tema nimi - Jumala Sõna.'

Kristuse nimi on Jumala Sõna.

Hb.4
:12 'Sest Jumala Sõna on elav ...'
:13 'Ja ükski loodu ei ole tema ees nähtamatu, vaid kõik on alasti ja paljastatud tema silma ees --
Tema ees, kellele meil tuleb aru anda.'

Jumala Sõna on elav Sõna, KELLELE meil tuleb aru anda.
Eks meil tuleb ikka Kristusele aru anda, mitte Piibli raamatule.

Joh.6
:35 'Jeesus ütles neile: "Mina olen eluleib ...'
:48 'Mina olen eluleib.'
:51 'Mina olen taevast alla tulnud elav leib. Kui keegi sööb seda leiba, siis ta elab igavesti.'
:63 'Vaim on see, kes elustab ...'

Mt.4:4 'Aga Jeesus vastas: "Kirjutatud on: Inimene ei ela üksnes leivast, vaid igast sõnast, mis lähtub Jumala suust."

Jumal on Vaim ja Jumala Sõna on vaimne Sõna ehk elav Sõna Jumala lapse südames.

Rm.10:8 'Kuid mida see siis ütleb?
"Sõna on su lähedal, sinu suus ja su südames."
See on ususõna, mida me kuulutame.'

Kol.1
:25 '... et teile täielikult kuulutada Jumala Sõna,'
:26 'seda saladust, mis oli varjatud ...'
:27 'selle saladuse kirkuse rikkus ... see on - Kristus teie sees ...'
:28 'Meie kuulutame teda.'

Apostlid ei kuulutanud Pühakirja, vaid
Apostlid kuulutasid elavat Jumala Sõna - Kristust, seda, kes elas nende südames.

Hb.11:3 'Usus me mõistame, et maailmad on valmistatud Jumala Sõna läbi ...'

... mitte Piibli läbi vaid Jumala Sõna läbi.

Jh.1
:1 'Alguses oli Sõna ... ja Sõna oli Jumal.'
:3 'Kõik on tekkinud tema läbi ja ilma temata ei ole tekkinud midagi ...'
:14 'Ja Sõna sai lihaks ja elas meie keskel ...'
:12 'Aga kõigile, kes tema vastu võtsid, andis ta meelevalla saada Jumala lasteks,
neile, kes usuvad tema nimesse
'

Ilm.19:13 '... tema nimi - Jumala Sõna.'
0

#16 Uudistaja_A.H._*

Posted 25 June 2010 - 12:26 PM

Kas on nii,et kui midagi ;kirjutatud on; siis ütlete ,et mul oli südames teisiti käituda
Aga kui keegi tegi südamest teisiti(kui välja loete) ,siis vehitakse nina ees ,et ;kirjutatud on;?

This post has been edited by Tommy: 10 July 2010 - 10:46 PM

0

#17 Uudistaja_white_*

Posted 27 October 2010 - 12:15 PM

Kui mingil inimlikul meelevallal oleks olnud võimalus muuta piiblit ja selle keskset sõnumit, siis ei oleks meil ju mingit lootust päästeks väljaarvatud see, kui Jumal meid oma suveräänsuses päästaks.
Saatanal ei ole mingit meelevalda selles suhtes, et ta on tänu Jumalale veel siin tegutsemas. Saatan on võidetud ja ta ei saaks mitte midagi teha, kui Jumal tal seda teha ei luba.
Kui me usume, et Jumal on suverääne, siis me ei pea muretsema selle pärast, et saatan saaks tema plaane kihva keerata. Me ei saa vaadata neid kui kahte võitlevat võrdset jõudu. Selge on see, et Jumal on palju tugevam ja saatan on tema jalge all ja tema meelevalla all.

W.
0

Share this topic:

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • You cannot reply to this topic

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users